Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Sulu ekspertu padome: gaismas un gaisa iedarbībā sula zaudē vitamīnus

Kampaņas „Sargā sulu!" ietvaros kopš 21. aprīļa Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātē (turpmāk - LLU PTF) notiek zinātniskais eksperiments, kurā tiek pētīta gaisa un gaismas ietekme uz sulās un augļos esošajiem vitamīniem. Šonedēļ noslēdzās eksperimenti ar upeņu nektāru un arī šo eksperimentu rezultāti liecina, ka C vitamīns labāk saglabājas, ja nektārs tiek pasargāts no gaismas un gaisa ietekmes.

"Upeņu nektārā, kurš no Tetra Pak pakas tika ieliets glāzē un pakļauts gaismas un gaisa iedarbībai, jau piektajā dienā pēc eksperimenta uzsākšanas C vitamīna daudzums bija samazinājies par vairāk kā 50%, bet eksperimenta devītajā dienā nektāra paraugs sāka pelēt. Turpretim nektārā, kurš tika uzglabāts neatvērtā Tetra Pak iepakojumā, divu nedēļu laikā, kamēr tika veikts eksperiments, C vitamīna daudzums būtiski nemainījās," skaidro Sulu ekspertu padomes pārstāvis Mārtiņš Panke.


„Tetra Pak iepakojumā sula tiek pasargāti no gaismas un gaisa iedarbības - šie ir noteicošie faktori, lai produktā esošie vitamīni un citas veselīgās un cilvēka organismam nepieciešamās bioloģiski aktīvās vielas spētu saglabāties, jo, piemēram, C vitamīns ir ļoti nestabils un ārējās vides ietekmē tas strauji sadalās," skaidro eksperimentu vadītāja, LLU PTF docente Solvita Kampuse.

 

M.Panke stāsta, ka jau noslēgušies eksperimenti ar tomātu sulu, tomātiem un vīnogām. Arī tomātu sulā, kura divas nedēļas tika uzglabāta neatvērtā Tetra Pak iepakojumā, C vitamīna daudzums būtiski nemainījās. "Tomātu sulā, kura tika uzglabāta glāzē un pakļauta gaismas un gaisa iedarbībai, jau pirmajās eksperimenta dienās C vitamīna daudzums strauji samazinājās un pēc pirmās eksperimentu nedēļas sulā sākās pelēšanas process," uzsver Sulu ekspertu padomes pārstāvis.

 

„Pelēšanas procesa sākšanās norāda arī uz to, ka veikalos nopērkamā sula un nektārs Tetra Pak iepakojumā ir dabīgi produkti, kuriem nav pievienoti konservanti vai citas piedevas, kas pagarina produkta uzglabāšanas laiku un novērš tā bojāšanos," norāda S.Kampuse.

 

Savukārt eksperimenti ar vīnogām un tomātiem apliecināja, ka gaismas ietekmē augļi strauji zaudē to masu.

 

"Divu nedēļu laikā vīnogas, kas tika pakļautas gaismas iedarbībai, zaudēja 46% svara, kamēr vīnogas, kas tika uzglabātas tumsā, zaudēja vien 14% to svara. Tomāti, kas tika uzglabāti gaismā, eksperimenta gaitā zaudēja gandrīz 8% to svara, kamēr tomāti, kas atradās tumsā, zaudēja 4% tikai to masas. LLU šonedēļ vēl turpinās eksperimenti ar apelsīnu sulu un āboliem," stāsta M.Panke.

 

Eksperimentos ar augļiem un sulām jau iesaistījušās daudzas Latvijas skolas un pirmo eksperimentu rezultāti atrodami kampaņas mājas lapas www.sarga-sulu.lv sadaļā „Pamēģini pats".

 

Sulu ekspertu padome aicina eksperimentos iesaistīties ikvienu, kas pats vēlas pārliecināties par gaisa un gaismas ietekmi uz augļiem un sulām. Kampaņas mājas lapā www.sarga-sulu.lv atrodami norādījumi, lai katrs šos eksperimentus varētu vienkārši īstenot savās mājās.

 

Sagatavoti īpaši norādījumi skolām, lai skolēni savu skolotāju vadībā šos eksperimentus varētu veikt dabaszinību stundās.

Pievieno komentāru

Citas ziņas