Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Kuskuss

Kad tik ierastie kartupeļi, makaroni un rīsi jau ir apnikuši, ir laiks izzināt jaunas garšas. Šoreiz uzmanības centrā kuskuss. Vaicāsit – kas tas tāds? Kuskusu gatavo no dažādu graudaugu miltiem, visbiežāk – no kviešiem. Skrotētus un samaltus kviešu graudus samitrina, saveļ sīkās lodītēs, pēc tam, lai atdalītu citu no citas, apkaisa ar sausiem miltiem. Lodītes izsijā, tvaicē un izkaltē. Katras granulas diametrs ir aptuveni viens milimetrs.

Kuskuss cēlies Alžīrijā. Joprojām tas ir iecienīts ēdiens vairākās Āfrikas valstīs, piemēram, Tunisijā, Ēģiptē, Marokā, to bauda arī Spānijā, Francijā, Grieķijā un citur. Kuskuss ir uzmanības vērts, jo tas ir ne tikai gards, bet arī ļoti viegli un ātri pagatavojams. Tādēļ to īpaši ir iecienījuši tie, kuriem nepatīk ilgas stundas pavadīt virtuvē. Recepšu un variāciju, kā to pagatavot, ir daudz. Šī ir mana iecienītākā, kas der gan kā siltais ēdiens, gan tikpat labi garšo arī auksts kā salāti.

Nepieciešams:
◆ kuskuss
◆dārzeņi pēc patikas, šoreiz – burkāni, zaļie zirnīši, zaļās sviesta pupiņas un puķkāposti
◆ bekons
◆ olas
◆ sāls

◆ Vispirms atsevišķi liekam vārīties olas un dārzeņus. Dārzeņus vārām sālsūdenī, cik nu katram sāļu gribas.

◆ Kad abi ir izvārījušies, ķeramies klāt kuskusam. Esmu dzirdējusi no vairākiem cilvēkiem, ka tie kuskusu vāra, bet daudz vieglāk un ātrāk to ir uzbriedināt. Viss, kas nepieciešams, ir verdošs ūdens. Šoreiz, lai garša būtu izteiktāka, izmantosim to ūdeni, kurā vārījās dārzeņi. Ieliekam kuskusu palielā bļodā (kuskuss uzbriest divreiz lielāks, tādēļ ar daudzumu jābūt uzmanīgam, lai nesanāk par daudz). Pārlejam ar vārīto dārzeņu ūdeni tik daudz, lai ūdens nedaudz pārklātu visu kuskusu, un tad uzliekam bļodai virsū šķīvi vai vāku un pagaidām piecas līdz desmit minūtes, lai tas uzbriest.

◆ Kuskuss ir ideāli gatavs, ja tas ir irdens un nesalipis. Pirms lietošanas vislabāk to atšķetināt samaisot, tikai tad redzēsit, cik daudz kuskusa ir sanācis. Ja kuskuss ir salipis, tad ir pievienots pārāk daudz ūdens vai ir jāpagaida vēl nedaudz ilgāk, kamēr viss ūdens sasūcas kuskusā.

◆ Kamēr kuskuss uzbriest, sagriežam bekonu un izcepam. Veģetārieši šo sadaļu var izlaist, un būs ļoti garšīgs veģetārais ēdiens.

◆ Ļoti ātri pagatavojams un ļoti garšīgs ēdiens! Labi garšo kopā ar krējumu. Labu apetīti!

Pievieno komentāru

Ēdamprieki