Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Kāds ir bērzu sulas noslēpums?

Daudzi sulu laiku gaida ar nepacietību, lai ar tām uzņemtu vitamīnus un enerģiju. Dzirdēti ieteikumi pavasarī izdzert vismaz desmit litru svaigi tecinātu bērza vai kļavu sulu. Taču Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore Vija Eniņa šos uzskatus apšauba. Vai bērzu un kļavu sulas ir veselīgas vai arī to vērtība ir pārspīlēta?

Labs padzēriens
«Nekā īpaša, kas organismam varētu sniegt lielu spēcinājumu. Es teiktu - labs padzēriens - augsnes ūdens, ko koks uzņem no zemes un bagātina ar savām vielām. Bērzos un kļavās, kuru sulu ļaudis lieto uzturā, glabājas aktīvās vielas, ko koks uzkrājis vēl iepriekšējā gadā un kas pavasarī dod enerģiju pumpuriem, kā arī citiem augšanas procesiem. Sulas satur vien minerālvielas, augšanas spēcinātājus un cukurus, pavisam nedaudz B grupas vitamīnu. Vitamīni vairāk uzkrājas koka lapās,» skaidro V.Eniņa.

 

Profesore uzskata, ka sulu labums vairāk esot cilvēku iedoma un tai ir psiholoģisks motīvs. Bērza vai kļavu sula augsnes ūdens labās vielas kokā no saknēm nogādā uz briestošajiem pumpuriem. Ja sulu pa ceļam paspējam «noķert», arī sev varam gūt kādu labumu. Lai gan vērtīgo vielu koku sulās nav daudz, tomēr vairāk nekā dzeramajā ūdenī, piebilst profesore.

 

Cik dzert un kāpēc?
Bērzu un kļavu sulā aktīvo vielu daudzums ir minimāls, līdz ar to tās organismā neuzkrājas. Sulas var droši dzert, cik gribas.

 

«Viens gan labums tām piemīt - tās ir urīndzenošas un labi attīra organismu no sārņiem un kaitīgām vielām. Saldākas ir kļavu sulas, bet Latvijā tomēr vairāk iecienītas bērzu. «Ja bērzs audzis sausākā vietā, sula būs saldena, purvainākā vietā, kur ir stāvošs ūdens, - cukuri sulā nebūs tik koncentrēti,» stāsta profesore. No bērza sulas var vārīt zāļu tējas un pat zupu.

Pievieno komentāru

Dzīvespriekam