Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Lieldienu receptes Ketijas Šēnbergas, Roberto Meloni un Žaklīnas Cinovskas gaumē

Gatavojoties Lieldienām, Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis ciemos uz savu virtuvi aicināja trīs sabiedrībā zināmus cilvēkus, lai noskaidrotu kādas ir viņu iecienītākās Lieldienu receptes. TV dīva Ketija Šēnberga pavasara saulgriežos iecienījusi kraukšķīgus olu mafinus, dziedātājs Roberto Meloni galdā ceļ itāļu tradicionālo sāļo Lieldienu pīrāgu, savukārt TV raidījumu režisore Žaklīna Cinovska savus tuvos pārsteidz ar krāsainām un oriģinālām svētku uzkodām.

„Lieldienās vislabāk ēdu svaigus salātus un vārītas olas. Taču šogad esmu iecerējusi tradicionālo olu ēšanu un ripināšanu papildināt ar jaunu recepti – kraukšķīgiem Lieldienu mafiniem. Lieldienu mafini būs ne tikai viegli un ātri pagatavojami, bet arī oriģināls svētku cienasts,” stāsta Ketija Šēnberga.

Savukārt dziedātājs Roberto Meloni norāda, ka Itālijā Lieldienu galdā tiek celts jēra cepetis, sāļais pīrāgs un dažādi saldie ēdieni. Savukārt olu krāsošana un ripināšana dziedātājam bija patīkams jaunums, ierodoties Latvijā. Viesojoties pie Aikāgaršo šefpavāra, Roberto Meloni pagatavoja tradicionālo Meloni ģimenes sāļo Lieldienu pīrāgu: ”Šī pīrāga recepte ir sena mūsu ģimenes tradīcija, kuru katrās Lieldienās gatavo mana māsa. Turklāt tas noteikti labi iederēsies arī uz latviešu svētku galda,” stāsta Roberto Meloni.

Taču tāpat kā jaunas un netradicionālas receptes, Lieldienas nav iedomājamas arī bez jau zināmām un iemīļotām svētku uzkodām. Šefpavāru Normundu Baranovski, Ketiju Šēnbergu un Roberto Meloni TV raidījumu producente Žaklīna Cinovska pārsteidza ar tradicionālām, taču oriģināli pagatavotām Lieldienu uzkodām. „Lieldienās svētku maltītes pagatavošanā tiek iesaistīta visa ģimene. Visbiežāk gatavoju dažādas tematiskas uzkodas – zaķus, cāļus un citus. Tās ne tikai lieliski papildina svētku galdu, bet arī ikviena ēdāja sejā raisa smaidu,” stāsta TV raidījumu producente Žaklīna Cinovska.

KRAUKŠĶĪGIE OLU MAFINI KETIJAS ŠĒNBERGAS GAUMĒ

Pagatavošanas laiks: 15 minūtes
Porcija: 3 cilvēkiem

Nepieciešams:

Tostermaize – 6 šķēles
Olas – 6 gab.
Auksti kūpināts bekons – 6 šķēlītes
Holandes siers – 200 g
Sviests – 50 g
Sāls – pēc garšas
Pipari – pēc garšas

Pagatavošana:

1. Rūpīgi ietauko mafinu formiņas ar sviestu
2. No tostermaizes ar glāzi izspied pēc iespējas lielākus apļus
3. Sagatavotos maizes apļus ievieto mafinu cepamformiņās tā, lai no maizes formiņām izveidojas „bļodiņa”
4. Gar maizes „bļodiņas” malu ieloki iepriekš nedaudz apceptu, auksti kūpināta bekona šķēlīti
5. Katrā formiņā ieber šķipsniņu rīvēta Holandes siera un iesit vienu veselu vistas olu, pāri pārkaisi garšvielas
6. Liec brokastu olu maizes cepties sakarsētā cepeškrāsnī uz 250 grādiem, cep 8 minūtes
7. Gardās brokastu olu maizes ir gatavas, kad olu baltums ir sacietējis, bet dzeltenums vēl ir krēmīgi mīksts

Aikāgaršo padoms!
Pagatavo mafinus ar pilngraudu maizi vai rupjmaizi – izdosies tikpat gardi. Ja vēlies piešķirt pavasarīgāku garšu, gatavus mafinus pārkaisi ar svaigi grieztu baziliku. Savukārt no pāri palikušajām maizes garoziņām pagatavo grauzdiņus tomātu zupai vai cukini krēmzupai.

ROBERTO MELONI SĀĻAIS LIELDIENU PĪRĀGS
Pagatavošanas laiks:  90 minūtes
Porcija: 8 cilvēkiem

Nepieciešams:

Mīklai
Milti – 250 g
Sviests – 120 g
Parmas siers – 30 g
Olas dzeltenums – 1 gab.
Piens – 70 ml
Sāls – šķipsniņa

Pildījumam
Svaiga rīvmaize – 200 g
Artišoki – 6 gab.
Ķiploks – 1 daiviņa
Olas – 2 gab.
Siers Grana Padano – 50 g
Paipalu olas – 8 gab.
Sausais baltvīns – 50 g
Nerafinēta olīveļļa – 25 g
Ūdens – 150 g
Sāls – šķipsniņa
Pipari ­– šķipsniņa

Pagatavošana:

1. Gatavo mīklu – uz dēlīša samīci mīkstu sviestu ar miltiem, lai iegūtu vijīgu masu
2. No mīklas izveido bumbu, izveido pa vidu bedrīti, iesit vienu olas dzeltenumu, pievieno šķipsniņu sāls, rīvēto Parmas sieru un nedaudz piena
3. Mīci mīklu līdz tā kļūst viendabīga un vairs nelīp pie rokām
4. Ietin mīklu pārtikas plēvē un liec ledusskapī uz 30 minūtēm
5. Gatavo pildījumu – notīri artišokus, noņem tiem kātiņus un lapas, izkaltušo iekšpusi uzmanīgi izņem ar lāpstiņu, nesaplēšot artišoku
6. Notīrītus artišokus liec katliņā, pievieno eļļu, vīnu, ķiploku, ūdeni, šķipsniņu sāls un sautē 30 minūtes
7. Kad artišoki gatavi, sablenderē tos kopā ar ķiploka daiviņu
8. Pannā viegli apgrauzdē rīvmaizi
9. Sakul vistu olas un pievieno sieru, apgrauzdētu rīvmaizi, sablenderēto artišoku masu, rūpīgi samaisi
10. Izrullē divas trešdaļas mīklas, liec to uz taisnstūrveida cepamās pannas, kas pārklāta ar cepampapīru, pa virsu kārto sagatavoto pildījumu
11. Dekorē pīrāgu – atlikušo sviesta mīklu sarīvē pa virsu pīrāgam
12. Pīrāga virspusē izveido 8 bedrītes paipalu olām
13. Liec pīrāgu krāsnī un cep 180 grādos 30 minūtes
14. Pēc 30 minūtēm izņem pīrāgu no cepeškrāsns un katrā bedrītē iesit vienu paipalu olu, pārkaisi ar sāli un pipariem
15. Liec pīrāgu cepeškrāsnī, cep vēl 10 minūtes
16. Pasniedz ar glāzi laba sarkanvīna

Aikāgaršo padoms!

Pildījumu vari gatavot arī no citiem dārzeņiem - burkāniem, puķkāpostiem, kabačiem, artišokiem, sparģeļiem. Īpašu garšu piešķirs ķiploks vai nedaudz pievienots čili. Ja vēlies, lai pīrāgs būtu sātīgāks, pildījumam pievieno skābo krējumu.

ŽAKLĪNAS CINOVSKAS LIELDIENU „CĀLĪŠU”  UN „ZAĶĪŠU” UZKODAS
Pagatavošanas laiks:10 minūtes
Porcija: 5 cilvēkiem

Nepieciešams:

Lieldienu olu „cālīšiem” un „zaķīšiem”
Cieti vārītas olas – 10 gab.
Krievu sinepes – 50 g
Skābs krējums – 100 g
Smilšu mīklas groziņi – 1 iepakojums

Dekoram
Sarkanā paprika  – 1 gab.
Svaigs gurķis  – 1 gab.
Burkāns – 1 gab.
Selerijas lapas – 1 saujiņa
Dilles – pāris zariņi

Pagatavošana:

1. Horizontāli pārgriez cieti novārītas, nomizotas olas, atdali dzeltenumus
2. Olu dzeltenumus ar dakšiņu samīci, sajauc kopā ar sinepēm un skābo krējumu
3. Olu dzeltenumu masu liec olu baltumos, veidojot apaļu formu
4. Pildītajai olai liec virsū „cepurīti” – olas pusīti, kurai izņemts dzeltenums
5. No dārzeņiem izgriez dekorācijas – cālīšu actiņas, knābīšus un dekorē pildītās olas
6. No pāri palikušās olu dzeltenumu masas veido „Lieldienu zaķīšus” – smilšu mīklas groziņus pildi ar olu dzeltenumu masu
7. No burkāna izgriez zaķu ausis, no citiem dārzeņiem – acis un citas detaļas – dekorē „zaķīšus”


LIELDIENU „MĀJIŅAS”

Pagatavošanas laiks: 10 minūtes
Porcija: 7 cilvēkiem

Nepieciešams:

Uzkodu maizītēm
Sviests – 50 g
Tostermaize – 5 šķēles
Rupjmaize – 2 šķēles
Krievijas vai Holandes siers – 200 g
Metāla piparkūku formiņa

Dekoram
Sarkanā paprika  – 1 gab.
Svaigs gurķis  – 1 gab.
Selerijas lapas – 1 saujiņa
Dilles – pāris zariņi

Pagatavošana:

1. Veido Lieldienu „mājiņas” – ar piparkūku formiņu no maizes izspiež aplīšus un katru maizes aplīti apzied ar sviestu
2. Uz maizes kārto - gurķa šķēli, rupjmaizes kubiciņu. Uz rupjmaizes liec siera trijstūra šķēli, kas veidos rupjmaizes mājiņas jumtu
3. Sagriez sarkano papriku nelielos kvadrātos, piestiprini vienu no kvadrātiņiem pie rupjmaizes „mājiņas” – tās būs durvis
4. Nolauz vienu dilles zariņu un iespraud maizītē blakus „mājiņai”
5. „Mājiņu” uzkodas pasniedz ar pildītajām olām – „cālīšiem”, „zaķīšiem” un Lieldienu groziņiem

Aikāgaršo padoms!
Sinepes var aizstāt ar mārrutkiem, savukārt dekorējot uzkodas ļauj vaļu fantāzijai - pagatavo „cālīšiem” un „zaķīšiem” tomātu cepures vai pārvērt pildīto oliņu par Lieldienu peli.

Pievieno komentāru

Kultūra un izklaide