Vai E vielas ir šā gadsimta drauds? 3

Nesen pārliecinājos, ka iedzīvotāji sākuši aktīvi lasīt veikalos pieejamo produktu marķējumu. Izplatītākā pieeja - saskaita, cik E vielu pievienots, pat neiedziļinoties to atšifrējumos, un produktus ar vairākiem E, atliekot malā. Tomēr es gribu aicināt izprast, ka visas E vielas nav vienādas. Drīzāk jāpriecājas, ka ražotāji, dažādu likumu pamudināti, godīgi atzīmē visas produkta sastāvdaļas. Piemēram, tipiskas majonēzes sastāvdaļas ir skābuma regulētāji citronskābe, etiķskābe un dzeramā soda, kuras visas trīs īsāk apzīmējamas ar E.

Ne visas E vielas ir sliktas! Aplūkojot lielveikalu sortimentu, varam ievērot, ka atrast pārtikas produktus, kas būtu ražoti bez pārtikas piedevām, konservantiem vai E vielām, turklāt būtu par pieņemamu cenu, kļūst aizvien grūtāk. Vai tāpēc cilvēkam būtu jāpārstāj ēst un jāuzskata, ka E vielas ir šā gadsimta drauds?

 

Ir maldīgi domāt, ka visi produkti, kuru sastāvā ir E vielas, ir neveselīgi un nav ieteicami uzturā. Daudzi nemaz nezina, ka tādas pārtikas piedevas kā etiķis un citronskābe arī tiek apzīmētas ar „E", bet mēs tās izmantojam, marinējot produktus, turklāt nesaskatot nekādu apdraudējumu veselībai. Būtiski, ka E apzīmējums ir cēlies no vārda „ēdams" (no angļu valodas „eatable") - tātad uzturā lietojamas piedevas. Savukārt piedevas, līdzīgi kā cukuru pie rīta tējas, mēs taču neēdam karotēm! Pieliekam tik, cik uzskatām par vajadzīgu.

 

Ir divu veidu E vielas, kas tiek izmantotas pārtikas ražošanā - E vielas, kas ir dabīgas izcelsmes vai analoģiskas dabīgajām. Piemēram, E250- pienskābe vai E500- dzeramā soda. Otra grupa ir E vielas, kurām ir noteiktas konkrētas normas, ko var izmantot pārtikas produktu ražošanā, un, pārsniedzot to atļauto normu, var rasties veselības traucējumi.

 

Taču būtiskai atzīmēt, ka E vielu izmantošanu stingri regulē Latvijas un ES likumdošana. Pārtikas ražošanas nozare ir viena no visstingrāk reglamentētākajām un kontrolētākajām tautsaimniecības nozarēm visā pasaulē. Produkti, kas tiek izstrādāti atbilstoši reglamentētajām normām, ievērojot visus drošības standartus, nedrīkst apdraudēt cilvēka veselību. Pretējā gadījumā šis produkts nemaz nenonāk līdz veikala plauktam! Par to atbildīgas kontrolējošās institūcijas.

 

Organisma dabiskā paškontrole

E vielas savā ziņā var uzskatīt par pārtikas industrijas likumsakarīgu izaugsmi, lai apmierinātu augošo pieprasījumu pēc pārtikas. Šodienas dzīves ritmā pat ne visi lauku iedzīvotāji audzē visus Latvijas klimatam piemērotos dārzeņus un augļus. Pašu iegūti piena produkti ir tikai retajam. Ideāls variants, protams, ir dzīvot laukos, saimniekot bioloģiskā saimniecībā un uzturā lietot tikai to, kas ir pašu izaudzēts - bez jebkādām ķimikālijām un piedevām. Taču šāds dzīvesveids par realitāti var kļūt tikai nedaudziem.

 

Mūsdienu cilvēkam daudz svarīgāk ir būt informētam un zinošam, saglabājot „mēra sajūtu". Arī ilgstoši uzturā lietojot it kā ļoti veselīgu, bet vienveidīgu pārtiku, piemēram, ēdot tikai ābolus, var iegūt nevēlamu efektu. Svarīgi, lai visas organismam nepieciešamās uzturvielas būtu sabalansētas un samērīgas, līdz ar to būtiski ne tikai pašam izglītoties un ar prātu izvēlēties pārtiku, bet arī - ieklausīties savā organismā!

Pievieno komentāru

Komentāri 3

juris

paldies,ka palīdzat latviešu tautai atvērt acis

pirms 9 gadiem, 2012.04.15 15:10

E viela

Zinam par etiķskābi un citronskābi E260 un E330. Tā saukto dabisko nav pat viena simtdaļa, bet gan mākslīgi sintezētas. Kaut vai visi jauniešu iecienītie čipsi satur aspartamu, kas to vien izraisa kā vēzi.Brīnišķīgais E320 un 321 sačakarē pamatīgi holesterīnu asinīs, un tad brīnās par asinsvadu slimībām. Kolai un margarīnam pievienotais vēžinieks E330, kuru ļoti cenšas iestāstīt par dabīgu. Visur pievienotai E322, kuru nu jau bieži raksta kā sojas lecitīns, taču aizmirst piebilst, ka pilnīgi viss pievienotais sojas lecitīns iegūts no ĢM sojas. Nesen redzēju kā Superneto pērk bērnam saldumus, kur pat skaidri uzrakstīts, ka sastāvā sēra dioksīds, bet mammītei vienalga, ka tik bērnu ar ko pieštopēt, pēctam čikstēt, ka bērns tāds slimīgs. Cīsiņus, sardeles un desas luņķus pērk uz nebēdu, kas pilnīgi visa sastāv no ĢM sojas. Starp citu brīnišķīgā soja palielina nāves gadījumus par 10% (B.Semjonova pētījumi).
Soja - gremošanas trakta iekaisumi, ādas slimības, izsitumi, ekzēma, hronisks nogurums, neuroloģiskas problēmas, galvassāpes.
Tikpat stulbi pirkt veikalā ūdeni, kas nav piesātināts ar skābekli, taču tajā no attīrīšanas tādi mēsli, kā alumīnijs, hlorīdi, endioksīni. Samazina dzīves ilgumu un palīelina nāves gadījumu skaitu.
Sēra dioksīds ar pievienots, kur tik var E220, 221- 224,226-228.
Tākā Latvija ir pieskaitāma trešo valstu līmenim, tad tiek pievienoti psihotropie preperāti pārtikas produktiem. Tie uzkrājas ķermenī, bet kad sasniedz kritisko koncentrāciju, cilvēka psihe reaģē uz "atslēgas vārdiem". Var programmēt, kodēt zombēt uz iznīcināšanu (ko veiksmīgi dara politiķi), uz pašiznīcināšanos (pēc akadēmiķa T Dičeva). Piemēram, vairākkārtīgi pa TV3 un LNT rādītajās filmās un multenēs (it sevišķi) skan "atslēgu vārdi". Labi, ka spēju tos uztvert un bloķēt, bet citiem nepaveicas. Reizēm analizēju, kāpēc Latvijas publiskajā telpā tik daudz ASV filmu, bet tas jau likumsakarīgi, paši pievieno psihotropās vielas, paši kodē. Un neviens psihologs te, Latvijā, neatkodēs. Tāpēc jau sabiedrība uzvedas neadekvāti, bet valsts lēmumi visos līmeņos ir tik bezsakarīgi, cik vien var būt. Nebalsojat par tādiem, kas pārtiek no šādas pārtikas, šiem cilvēkiem nav vairs savas gribas un viņi darīs visu, kas ieprogrammēts - Latvijas teritorijas atbrīvošana no iedzīvotājiem.
Vai pēdējā laikā tautas aktivitātes ir nobaidījušas valdību, ka visādi te dietologi cenšas iestāstīt tautai, lai tik lieto E vielas uz nebēdu, nav jau kaitīgas, bet dabiskas.

pirms 10 gadiem, 2011.02.16 14:29

Veselība