Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Drīkst vai nedrīkst dzīt kandžu? 12

Bānīša svētkos arī turpmāk varēs cienāties ar mājā gatavotu "dzimtenīti"
Pagājušās vasaras Vidzemes kandžas tecināšanas festivāla norises vietā, Jaunalūksnē, tuvākajā laikā "dzimtenīti" vairs nedzīs. Festivāla dalībnieka dzīvesvietā marta sākumā policija veikusi sankcionētu kratīšanu, kuras laikā izņemti 5,2 litri pašdarinātā alkohola un konstatēts, ka alkohola izgatavošanas ierīce iemūrēta privātmājas pirtiņas sienā. Fakts par policijas rīcību daudzos radījis izbrīnu, jo līdz šim valdīja uzskats, ka dzīt kandžu personiskām vajadzībām nav aizliegts.

aeimas deputāts Vents Armands Krauklis "Dzirkstelei" skaidro, ka kandžas dzīšana mājās personiskām vajadzībām bez licences un bez pašvaldības atļaujas - tas viennozīmīgi ir likumpārkāpums.  

Ražošana pašpatēriņam - nelikumīga

Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Prevencijas grupas vecākā inspektore Dace Jukāma "Dzirksteli" informē: "Likums skaidri definē: pašizgatavotā alkohola - kandžas - ražošana mājas apstākļos nav atļauta arī personiskajam patēriņam, nemaz jau nerunājot par šī pašizgatavotā alkoholiskā dzēriena tirdzniecību." Alkoholisko dzērienu aprites likuma ignorēšana draud ar administratīvo naudas sodu fiziskajām personām no 250 līdz 500 latiem vai ar administratīvo arestu uz laiku līdz 15 diennaktīm, konfiscējot alkoholiskos dzērienus un to pārvietošanai izmantotos transportlīdzekļus vai bez transportlīdzekļu konfiskācijas. Var tikt piemērota arī kriminālatbildība, ja ar nelikumīgu alkoholisko dzērienu izgatavošanu tiek nodarīts būtisks kaitējums. Tad var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz 3 gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 50 minimālajām mēnešalgām.

 

Arī Valsts ieņēmumu dienesta komunikācijas daļas pārstāve Ieva Dzilna "Dzirkstelei" norāda, ka mājas apstākļos stipros alkoholiskos dzērienus pat pašpatēriņam ražot nedrīkst. Drīkst savam patēriņam mājas apstākļos gatavot raudzētos dzērienus.

 

Komersanti ar licenci - drīkst!

"Ja kāds vēlas mājas apstākļos gatavot stipro alkoholu, tad attiecīgi ir jābūt licencei un ir jāreģistrējas kā komersantam," skaidro Valsts ieņēmumu dienesta komunikācijas daļas pārstāve. Šādu iespēju paredz pērn 14.aprīlī spēkā stājušies grozījumi Alkohola aprites likumā, kas pieļauj alkohola ražošanu mājas apstākļos noteiktos daudzumos, ja tiek izpildītas visas likuma normas, tostarp jāsaņem pašvaldības atļauja alkohola ražošanai tās teritorijā.

 

Bijušais Saeimas deputāts V.A.Krauklis skaidro, ka "ne jau par velti likumā ielikts pašvaldības filtru". Tas tāpēc, ka kandžas mājražošanai zaļā gaisma dota kā vietējā tūrisma sastāvdaļai, piemēram, Gulbenes - Alūksnes Bānīša svētku dēļ, kas nav iedomājami bez cienāšanas ar tradicionālajiem lauku labumiem, kandžu ieskaitot. Taču produktam jābūt kvalitatīvam, legālam, par tā ražošanu ir jāsamaksā nodokļi. V.A.Krauklis skaidro, ka nekur Eiropā kandžas mājražošana lielos apjomos netiek atļauta.

 

Saskaņā ar likumu komersants mājas apstākļos gada laikā tiesīgs saražot 15 000 litru vīna vai raudzēto dzērienu, bet absolūtā alkohola daudzums saražotajos pārējos alkoholiskajos dzērienos nedrīkst pārsniegt 100 litrus gadā.

 

Nekonkurēs ar lielajiem ražotājiem

Stāmerenietis Vilis Kļaviņš, kurš līdz šim vienmēr Bānīša svētkos cienājis tūristus ar paša gatavotu kandžu, plāno to darīt arī turpmāk. Tuvākajā laikā viņš nolēmis vērsies Gulbenes novada domē, lūdzot viņam izsniegt atļauju alkohola ražošanai nelielos apjomos mājas apstākļos. Kā zināms, tikai nesen - 24.februārī - novada pašvaldība apstiprināja saistošos noteikumus "Par kārtību, kādā tiek izsniegta atļauja vīna, raudzēto dzērienu vai pārējo alkoholisko dzērienu ražošanai".

 

V.Kļaviņš uzsver, ka līdz šim jau oficiāli nodarbojas ar siera un maizes gatavošanu mājas apstākļos. Kandžu viņš plāno gatavot tikai tūrisma pasākumiem. "Nekad mazie ražotāji ar lielajiem negrasās konkurēt."

Pievieno komentāru

Komentāri 12

pavāre

Tad jau desas mājas apstākļos ar drīz nevarēs ražot(sev) jo konkurēs ar lielražotāju papīra-sojas produktiem. Un krējumu no savas gotiņas piena, sviestu - īsto lauku, būs vien jāpērk augu tauku izstrādājums, jo savādāk taču lētajai Ķīnas sojai nebūs nekāda noieta...

pirms 9 gadiem, 2011.03.17 11:33

taču

Nu alu un vīnu jau neviens arī neaiztiek. Stāsts ir par kandžu.

pirms 9 gadiem, 2011.03.16 12:30

Dz.tikai mieru!

Ir jābrīnas par pie varas piekļuvušo trulumu.Drīz jau sāks mācīt ko drīkst un ko nedrīkst darīt gultā.Alu brūvēja visi kārtīgi latviešu saimnieki gan priekš svinībām,gan kulšanu,mēslu talku u.c.pasākumos.Kas gan tie būtu bijuši par Jāņiem bez alus un siera?Par vīnu vispār nedrīkstētu būt iebildumu,tā ir delikatese izglītotiem,ar sirsnību,mīlestību apveltītiem cilvēkiem draudzības stiprināšanai,savstarpēju attiecību veidošanā.Vīns nav dzērāju produkts,to derētu zināt arī pie varas esošiem un likumus lemjošajiem.Un nevajag salīdzināt veikalu plauktos esošo vīnu kura stiprums ir no spirta piedevām,ar vīnu kurš raudzēts dabīgā veidā no kvalitatīvām ogāmjeb āboliem.Par t.s.kandžu nemāku dot vērtējumu ,jo nelietoju un neesmu lietojis.

pirms 9 gadiem, 2011.03.15 12:13

Kandža

Diāniņ!? Kāpēc nav minētas licences un atļaujas izmaksas!!! Būtu interesanti uzzināt.

pirms 9 gadiem, 2011.03.14 19:52

alu drīkst mājas apstākļos un sen, kandžu it kā nedrīkst sev. drīkst tikai komersanti. bet prakse atšķiras no teorijas

pirms 9 gadiem, 2011.03.14 12:18

Fans

Alu arī nedrīkst taisīt mājas apstākļos?

pirms 9 gadiem, 2011.03.14 12:11

Kļaviņš līdz šim dzina ar Stāmerienas pagasta padomes atļauju.

pirms 9 gadiem, 2011.03.14 12:11

bb

Tatad Vilis Klavins visu laiku to ir darijis nelegali. Gribu zinat ka visnu sodis?

pirms 9 gadiem, 2011.03.14 11:59

urbis

Te nu atkal ir piemērs, ka likumi tiek pieņemti uz papīra. Kandžu dzina vācu laikā, krievu laikā un dzen arī tagad! Lai cīnās ar kontrabandu, no kandžas dzīšanas jau nu ekonomika necieš, drīzāk bojā veselību un sprāgst nost no točku spirta, tikai nez kādēļ ar spirķiku valsts pat nevēlās tikt galā Smieklīgi...

pirms 9 gadiem, 2011.03.14 11:42

Jānis

Galu galā kandža ir raudzēts produkts, bet cita pēcapstrāde.

pirms 9 gadiem, 2011.03.14 10:44

Ēriks

Nereklamējaties par savu nodarbi un atceraties ka cilv;eka lielākais ienaidnieks ir viņa paša mēle.

pirms 4 gadiem, 2016.03.15 16:17

Vietējās ziņas