Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

ES: Klauvējiet, un jums tiks atvērts jeb stāsts par šprotēm

Mēdz teikt - sīkums, bet patīkami. ES piekrišanu uz šprotu ražošanu neattiecināt jaunās normas, bet atļaut tās ražot pēc līdzšinējās tehnoloģijas gluži par sīkumu tomēr nenosauksi: šprotu ražošanā aizņemti 70% no Latvijas zivju apstrādē nodarbinātajiem; kūpināto zivju izstrādājumi eļļā, no kuriem šprotes veido vairāk par 90%, valsts tirdzniecības bilanci ik gadu uzlabo par gandrīz 34 miljoniem latu.

Citiem vārdiem, arī pēc 2014. gada 1. janvāra šprotu cienītāji gan Latvijā, gan citās zemēs iecienīto uzkodu varēs baudīt tādu pašu kā līdz šim. Un pārtikas tehnologiem nebūs jālauza galva, kā, saglabājot šprotēm pierasto garšu, samazināt benzpirēna līmeni tajās gandrīz divkārt.  

Par Eiropas Savienību radīts ne mazums mītu. Gan par Eiropas prasību bezjēdzīgumu, gan par tās stūrgalvību, ignorējot mazo valstu intereses. Patiesība, kā parasti, izrādās citāda.

 

Izrādās, ka savlaicīga un profesionāla savas valsts nostājas skaidrošana gan ES valstu, gan Komisijas ekspertiem ne tikai tiek lietišķi uzklausīta, bet arī ņemta vērā. Un šo darbu veikuši Latvijas diplomāti un Zemkopības ministrijas ierēdņi sadarbībā ar nozares uzņēmumiem gan Briselē, gan ES valstu galvaspilsētās.

 

Tas ir patērētāju interesēs - lai veikalā nopērkamā pārtika būtu veselīgāka. Ar savu politiku ES vien vēlas garantēt, ka jebkurš ES valstīs ražots vai ievests produkts atbilst visstingrākajām kvalitātes prasībām. Benzpirēna kaitīgums pārtikā ir pierādīts jau sen. Tātad tā klātbūtnei, ja tā ir neizbēgama, ir jābūt iespējami mazai. No otras puses, respektējamas ir cilvēka tiesības izvēlēties arī tādu pārtiku, kas gluži neatbilst šīm prasībām, bet ir tradicionāla. Šīs tiesības respektē ES ekspertu darba grupas "Vides un industriālais piesārņojums pārtikā" pieņemtais regulas projekts, kas paredz benzpirēna pieļaujamo normu kūpinātu zivju produktiem samazināt vairāk nekā divas reizes, bet šprotēm to atstāt līdzšinējā līmenī.

 

Lēmuma pieņemšana nenotika "pati no sevis". Lai pierādītu, ka tikai tradicionālā tehnoloģija ļauj ražot kūpinātas šprotes ar patērētāju iecienītajām garšas, smaržas un krāsas īpašībām, Latvijas diplomāti, eksperti un uzņēmumi kopīgi veica lielu darbu. Tika veiktas analīzes tradicionāli kūpinātu šprotu konservu paraugiem, vairākkārt ES valstīm un Komisijai skaidrota informācija, kas pamatoja nepieciešamību atstāt līdzšinējo tehnoloģiju. Veikti arī ražošanas uzlabojumi.

 

"Klauvējiet, un jums taps atvērts" - tikai jāklauvē savlaicīgi un valstij skaidri jāzina, ko grib.

Pievieno komentāru

ES un Latvija